Hva er egentlig alternativene for deg som vil ha internett på hytta? Hva betyr ICE, 4G, fiber og kabel?
Hva koster de forskjellige alternativene og hvilken variant passer for deg?
“There is no reason anyone would want a computer in their home.”
Ken Olsen, president Digital Equipment, 1977.
Det er ikke sikkert du trenger nett på hytta. Noen ønsker at hytta skal være et sted for å trekke seg tilbake, nyte naturen, slappe av og være mindre tilgjengelig. Noen ønsker også ha det litt primitivt. Du trenger kanskje ikke strøm, vann, WC eller oppvaskmaskin på hytta heller, men de gjør det utvilsomt hyttelivet mer komfortabelt.
Kanskje du ønsker å bruke hytta mer og ha et eget hyttekontor? Har du barn som ikke vil bli med på hytta fordi de vil se på film, spille spill og holde kontakt med vennene sine? Vil du følge med på nyheter og hva som skjer i verden?
Du kan lytte til et uendelig utvalg musikk, følge med på aksjekursen og se sportssendingene. Kanskje du vil ha eget webkamera eller værstasjon på hytta, som du kan følge med på hjemmefra.
Hva med et alarmsystem som varsler hvis temperaturen blir for lav eller det er vannlekkasje på badet?
Det finnes mange ulike løsninger for internett. Utvalget begrenses først og fremst av hvor hytta ligger og hvilke tilbud som finnes i området. De fleste byer og større tettsteder i Norge har nå raske fiberlinjer til de fleste av sine innbyggere, men fiberutbygging er kostbart og leverandørene vil ikke bygge ut fibernett som de ikke kan få tjent inn igjen.
Fibernettet har høyest hastighet, men dyr tilkobling. Den største utfordringen er at fiber er utilgjengelig for de fleste hytter i Norge. Du må være i nærheten av et fordelingspunkt for å i det hele tatt ha muligheten til å koble deg til fiberkabelen.
Er du så heldig å ha et fordelingspunkt rett i nærheten av hytta kan du regne med 15.000 – 25.000 i tilkobling/graving. Jo lenger avstanden er, jo dyrere blir det. Det finnes hytteeiere som har betalt over 100.000 kr for å koble seg til fibernettet.
Flere kabel-TV leverandører kan også levere bredbånd. Internett via kabel-TV er først og fremst tilgjengelig på større steder og i byer og er et populært valg i boligblokker, leilighetskomplekser og sameier. De fleste hytter har ikke mulighet for internett via kabel-TV, men enkelte bygg med fritidsleiligheter tilbyr dette.
Det er imidlertid viktig å vite at man må ha et aktivt TV-abonnement der man skal bredbånd, det holder ikke å ha kabel TV hjemme og ville ha bredbåndet på hytta, da må man betale for et ekstra abonnement. Dette er det mange kunder som reagerer på, da mange ikke ønsker et aktivt TV-abonnement.
Du kan bruke internett på telefonen din, enten bare for å sjekke mail og surfe, eller du kan sette opp telefonen som en hotspot og sende mobilnettet til andre enheter som PC og nettbrett på samme sted.
Sjekk hastigheten for internett på telefonen for eksempel med http://www.nettfart.no/ for å se hva slags hastighet du får. Det hender man har god telefondekning og det ser ut til å at man har god nett-dekning, men så viser det seg å være veldig svakt i praksis.
Du kan ogs å kjøpe egne 4G-rutere som gjør at du kan bruke mobilnettet uavhengig av mobiltelefonen.
ICE er et mobilt nett (det gamle NMT 450-nettet, for dere som har hatt mobiltelefon en stund) som bruker lavere frekvenser enn det vanlige mobilnettet. Det fører til at signalene rekker lenger og ICE har derfor dekning over størst flate i Norge.
Se også ulemper med 3G/4G over – det er i stor grad det samme
Aasberg Alarm har sitt eget trådløse spredenett som bruker 5Ghz frekvensen. Dette er en av netttypene som kalles 5G. Via et nettverk av antenner blir data sendt fra fibersentraler og til din hytte, der det fungerer som et vanlig trådløst internett, slik du antakelig har hjemme.
Nettet kan leveres til de aller fleste hytter i Hol og Nore og Uvdal kommune og er helt uavhengig av mobilnettet, altså kan du få stabilt internett selv om du ikke har mobildekning. Din hastighet blir ikke påvirket av at mange bruker nettet samtidig, f. eks. i påskeferien.
Siste utvei på plasser som ellers ikke får dekning, f.eks. fjellstuer langt inne på fjellet eller enslige hytter langt inne i skogen. Fungerer til enklere nettoppgaver, men har høy ping-verdi (800-1200 ms). I praksis betyr det at fra du skriver vg.no og trykker enter til det faktisk begynner å skje noe går det 8-12 sekunder. Du får sjekket mail, sett video, tatt betalt og lest nyheter, men det egner seg ikke der du trenger at nettet reagerer momentant, f.eks. online spilling, arbeid på eksterne servere og videosamtaler.
Edge er en eldre overføringsteknologi som fortsatt er aktiv. Når du er utenfor 3G/4G-deking og mobilen viser en E i venstre hjørnet har du Edge. Du kan kanskje lese mail om du er heldig, men å spille av en sang er tilnærmet umulig. Edge fungerer ikke godt nok for dagens internettbruk.
ADSL er internett via telefonlinje. Krever at hytta ligger i nærheten av en sentral (max. 3-4 km) og at det er gode kabler hele veien til hytta. Veldig få hytter har telefonlinjer i utgangspunktet, så for de fleste er det ikke relevant.
Gutt som sitter i snøen koser seg med internett på hytta
Hvor hytta ligger er vesentlig for hva du kan velge. Noen er så heldige det finnes fibertilkobling rett ved hytta eller de har bygd i et hyttefelt der det er lagt inn fiber. Andre har hytte langt utenfor alle dekningskart både for mobil og ICE og milevis unna nærmeste fiberkabel.
Hvor mange bruker hytta samtidig? Skal storfamilien bruke hytta sammen i påsken, der far skal jobbe på en ekstern server noen dager, mor vil se påskekrim på nett-TV mens barna spiller Minecraft på nett og laster opp filmer fra dagen på Youtube eller Facebook – så økes kravene til nett betraktelig.
Hva skal du bruke internett til?
Frister det å jobbe fra hytta, slik at du kan ta noen langhelger og kombinere jobb og ferie? Hva slags nett du trenger kommer veldig an på hva slags jobb du skal gjøre. Jobber du på en ekstern server/eksternt skrivebord eller må du laste opp store filer stiller det større krav til nettet enn om du gjør det meste lokalt på egen pc og sender mailer når det trengs.